Home O CRNOJ GORI
Crna Gora apartmani Руски English  
 
 
 
     


85340 HERCEG NOVI,
Njegoševa 87b
MONTENEGRO
 
Dvorište objekta
Apartmani dvorište
     
 
Na jugoistočnom dijelu jadranske obale, duboko usjecen izmedju najvisih primorskih dinarskih planina nalazi se Bokokotorski zaliv. On predstavlja najrazudjeniji dio ovog dijela nase obale i jedan je od najlepsih zaliva na svijetu-biser crnogosrskog primorja.Na ulazu u zaliv, na njegovoj sjevernoj brezuljkastoj obali, ispod primorskih obronaka Orijena (1892 m), smjestio se grad Herceg Novi sa oko 50000 stanovnika.

Herceg Novi
,
grad istorije i tradicije, nastao je krajem 14. vijeka na samom ulazu u Bokokotorski zaliv. Grad je poslije turskog perioda, bio u rukama Spanca, Mletaka, Francuza itd. To je uslovilo da se u arhitekturi ovog grada preplicu elementi romanickog, vizantijskog i orijentalnog stila. Posebnu atrakciju Herceg Novog predstavljaju Spaniola, Kanli Kula, Forte Mare i Citadela, Muzej i Arhiv grada, Galerija moderne umjetnosti i manastir Savina, nastao 1030. godine. Manastir se nalazi u ambijentu
izuzetno bogate mediteranske vegetacije, a sastoji se od tri crkve medju kojima je i crkva Svetog Save. Smještena je na šumovitom brežuljku i posjeduje bogatu riznicu kulturnog blaga iz doba Nemanjica. Legenda ovu crkvu vezuje za kaludjere manastira Tvrdos iz Hercegovine koji su ovdje izbjegli pred turskim nasrtajima. Danas je Herceg Novi moderni mediteranski grad sa velikim brojem tradicionalnih kulturnih sadrzaja tokom cijele sezone. Medju njima, osim festivala Mimoze su i: muzicki festival "Suncane skale", Filmski festival, Zimski likovni salon itd. U osobenosti Herceg Novog spadaju i njegova klima i biljni svijet. Tesko da igdje na manjem prostoru postoje vece klimatske razlike nego ovdje, gdje covjek moze istovremeno da uživa u toplom primorskom suncu i da istovremeno na okolnim planinama gleda snijeg. Herceg Novi je inace i grad cvijeća koje su njegovi mornari donosili iz svih krajeva svijeta. Naročito je poznat po mimozi, koja cvjeta usred zime (pocetkom februara) i u ciju se čast svake godine održavaju - Dani Mimoze.