Home O CRNOJ GORI
Crna Gora apartmani Руски English  
 
 
 
     


85340 HERCEG NOVI,
Njegoševa 87b
MONTENEGRO
 
Dvorište objekta
Apartmani dvorište
     
 

"PRAZNIK MIMOZE"
Jedna od najznacajnijih turističko-propagandnih manifestacija na prostorima bivše i ove države. Osnovali su je 1969. godine Turisticki savez Boke Kotorske i Skupština opštine Herceg Novi. Od 1991. godine clan je Udruženja karnevalskih gradova Evrope (FEEC).
Ovaj Festival uobicajeno traje od kraja januara do pocetka marta mjeseca, posljednjih godina se, uglavnom, održava samo u februaru mjesecu.
Od kada postoji, karavan "Praznika mimoze" je obišao preko 50 gradova u bivšoj i ovoj državi, a od inostranih: Budimpeštu , Berlin, Kopenhagen, Klagenfurt, Segedin...

"MONTENEGRO MIMOZA KUP"
Medjunarodni plivacki miting, najjaca je sportska priredba "Praznika mimoze", ujedno je i jedna od najjacih plivackih priredbi u zemlji uopšte. Održava se u februaru mjesecu.

"HERCEGNOVSKI ZIMSKI SALON"
Vrlo prestižna likovna manifestacija, koja traje od 1968. godine, duže i od "Praznika Mimoze". Uvijek se održava u sklopu programa "Praznika". Uobicajeno se održava u februaru mjesecu.

"H A P S" - HERCEGNOVSKE APRILSKE POZORIŠNE SVECANOSTI
Po ranijem konceptu u ovoj manifestaciji ucestvovala su amaterska pozorišta iz cijele zemlje, medjutim nakon 2002. godine preovladjuju profesionalna pozorišta.
Održava se u drugoj polovini aprila i traje 15 dana.

"SUNCANE SKALE"
Zabavno-muzicki festival, koji, pored domacih, kroz tri festivalske veceri ("Princeve nagrade", "Vece novih zvijezda" i "Pjesma ljeta") okuplja i inostrane pjevce. Održava se u mjesecu julu i traje 3 dana.

"MALE SKALE"
Festival djecje zabavne muzike, održava se u Bijeloj pocev od 2004. godine. Organizator festivala je NVO "ADUT".

"DANI MUZIKE"
Poslije višegodicnje pauze, 2004. godine obnovljen je ovaj festival klasicne muzike, ovog puta kao i medjunarodni. Nekada je okupljao uglavnom mlade talente, a danas na njemu ucestvuju vrlo cijenjeni autori i izvodjaci klasicne muzike iz cijelog svijeta.
Održava se u mjesecu julu.

"ZIMSKI DANI MUZIKE"
Od zime 2004/2005 godine ovaj Festival, u periodu novembar - januar, ima i svoj drugi dio, pa je zbog vremenskog perioda održavanja i nazvan Zimski Dani Muzike.

"TRG OD KNJIGE"
Medjunarodni sajam knjiga, koji se upravo pod tim imenom poceo održavati u parku ispred Instituta "Dr Simo Miloševic", zatim se kratko vrijeme održavao pod imenom "OTVORENA KNJIGA", dok se u posljednje tri godine , pod imenom "TRG OD KNJIGE" održava u Starom gradu, na Trgu Hercega Stefana.
Održava se u julu mjesecu i traje 15-tak dana.

"HERCEGNOVSKI FILMSKI FESTIVAL"
U Herceg Novom, gradu koji je prvi bioskop imao 1919. ili 1920. godine , u kome je "LOVCEN FILM" od 1951. do 1955. godine imao svoj najbolji period, gradu koji je dao poznate filmske stvaraoce, pionire filma na ovim prostorima: Antona Lukatelija, Stevana Lepetica, Aleksandra Sekulovica, Sima Colovica, do danas u Holivudu aktuelnog i poznatog kamermana Bojana Bazelija, od 1987. godine se održava ovaj Festival domace kinematografije (U pocetku poznat pod imenom JUGOSLOVENSKI FESTIVAL FILMSKE REŽIJE, zatim pod imenom JUGOSLOVENSKI FILMSKI FESTIVAL, a od 2002. godine pod imenom HERCEGNOVSKI FILMSKI FESTIVAL), a utemeljitelj mu je, takodje Novljanin, poznati filmski radnik Milan Žmukic.
Festival se održava u prvoj dekadi avgusta, na jedinstvenoj sceni Ljetnje pozornice "Kanli kula" i traje 5-7 dana, zavisno od broja filmova.

REGATA "MONTENEGRO SKUPPERS KUP"
Tradicionalna jedrilicarska regata, koja se održava u klasi "krstaša", od 1986. godine. Organizator je "YACHT KLUB" - Herceg Novi.
Održava se u julu mjesecu.

"MEMORIJAL STEVANA KOVACEVICA"
Tradicionalna jedrilicarska regata, posvecena Stevu Kovacevicu, dugogodišnjem predsjedniku Jedrilicarskog kluba "JUGOLE GRAKALIC" iz Herceg Novog, koji ovu regatu svake godine organizuje sa jedrilicarskim klubovima "JOVO DABOVIC" iz Baošica, "LAHOR" iz Tivta i "DELFIN" iz Kotora.
Održava se u septembru mjesecu.